Nyheter

Ledige plasser på beltekurs

Ledige plasser på intensiv beltekurs. 3. till 6. oktober.

Nye åpningstider

Fra mandag 13. august blir åpningstidene som følger:  mandag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag fra kl 10:00 til 15:00. Tirsdag og søndag stengt

Årsmøte

Vi minner om ÅRSMØTE nå onsdag 28.2. Kl. 17.00 Ta dere tid til å komme. Vi serverer mat og kaker. Vanlige årsmøtesaker.

Koftekurs!

KURS !!!! Nå er vi klar til å sette igang med koftekurs. Kurset starter ganske snart. For påmelding ring tlf 77716273

Strikkekafé på lørdager

Hver lørdag holder medlemmene selv GRENEBUA åpen.

Spinning og renning

Sjøsamene har vært nokså bofaste i flere hundre år. Sauen har vært og er det viktigste husdyret. Dermed har man hatt ull selv, og grena kunne produseres hjemme. Både renning og innslag i grena er av handspunnet ull. Handtein var spinneredskapet helt til 1900-tallet da den ble avløst av hjulrokk.

Veving

Før man kan begynne å veve, må man lage hovler, ávilat. De blir knyttet av en lang tråd, og bare den bakre delen av renninga blir hovlet. Renningstrådene hentes fram, en dobbelttråd av gangen, mellom de tilsvarende fremre trådene. Før man kan begynne å veve, må man lage hovler, ávilat. De blir knyttet av en … Read more

Plantefarging

De fargene som brukes mest er: steinlav, bjørkeløv, olderbark og marikåpe. Selv om sauefargene blir mest brukt, bruker man også plantefarget garn. Plantefarger ble lite brukt i grener på 1950, -60 og -70-tallet.

Grena i forandring

Grenene har forandra seg en del med tida. Forandringene er også et resultat av grenenes nye funksjon, fra bruksgjenstand til prydgjenstand.

Manndalsgrena

Grene (rátnu) er en sjøsamisk spesialitet med røtter i forhistorisk tid. De dekorative teppene har i århundrer vært en viktig inntektskilde for folket i Manndalen. Manndalsgrena pryder i dag gulv og vegger både i offentlige bygg og private hjem.